Антон е в бедственно положение, а пътят към Копривщица беше блокиран

2020-02-06 16:45
 

В Антон обявиха частично бедственно положение. Причината е силният вятър и снеговалеж от последното денонощие. Следствие на силният вятър през изминалата нощ има множество паднали дървета и клони както в селото, така и извън него. Има отнесени покриви на къщи. В тази връзка днес със своя заповед кметът на община Антон Андрей Симов обяви бедствено положение.

Андрей Симов: Във връзка с влошените метеорологични условия, както повечето хора знаят, в Антон те са били винаги малко по-изявени, тази нощ вече имахме, в изобилие беше снеговалежа, вятъра беше много силен, имаме откъснати покриви и съборени дървета, може би на около 30-40 годишна възраст. Хората бяха наистина притеснени през цялата нощ, вятърът беше много бурен.”

Репортер: “Какви са щетите?”

Андрей симов: “Имаме два покрива, един по-сериозно, един частично открит, като едно семейство остана почти без покрив. Търсим варианти да им помогнем по някакъв начин, ще търсим съпричастие от други граждани. Имаме съборени дървета на много сериозна възраст в парковата зона на Антон. Има съборени дървета – тополи огромни, които са прекъснали електроснабдяването на селото, прекъснали са мостове в населеното място и така затрудняват обстановката и нормалния начин на живот.”

Подадени са сигнали до ЧЕЗ за проблеми с електроподаването, снегопочистващата техника работи активно, служителите на общината са на разположение на гражданите.

Андрей Симов: Имахме огромни проблеми с тока, но имаме уверението на всички екипи на разпределението, че ще бъдат отстранени повредите. Както виждате, положението не е много благоприятно за жителите на Антон, помолили сме всички, до колкото могат, да си стоят по домовете докато успеем да нормализираме обстановката. Имаме уверението на снегопочистващите фирми, които наемаме, че ще бъде до края на деня нормализирана обстановката, метеорологичните условия ще се подобрят, но за наше успокоение и за успокоение на гражданите ни, решихме да обявим частично бедствено положение, защото е необходимо, нужно е.”

Репортер: “Това бедствено положение носи ли ви нещо от държавата? Ще получите ли помощ?”

Андрей Симов: “Това е една от идеите, разбира се. Ние искаме да дадем гласност на тези моменти, които се случват, съветвам и другите общини да го направят, защото както общината, така и държавата трябва да си влезе в ролята и да успява колкото може да помага на малките общини като нас, на по-бедните. Да, разчитаме на тяхната помощ, наистина защото в следващите две седмици ще имаме отстраняване на щетите, ще имаме нужда от вишки, от допълнителна работна ръка, от допълнително почистване на увредените райони, така че на такава помощ основно разчитаме, защото нашият бюджет вече е приет, разпределен е по пера и малко трудно бихме могли да се справим.”  

Кметът Симов увери, че са предприети всички мерки за справяне с обстановката и призова антончани към спокойствие и търпение.

Припомняме, че проблеми имаше вчера и на проходите Гълъбец и Козница, както и на много места в страната. Тази сутрин пък, по информация на вестник «Камбана», заради влошената пътна обстановка, пътят от Копривщица до гара Копривщица беше блокиран от аварирал автобус. Десетки хора не стигнаха до работните си места и до домовете си. Служители от Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" – Копривщица и снегорин се бориха да освободят пътя. След два часа и половина закъсалият автобус беше изтеглен. Пътната агенция призовава хората да се въздържат от пътувания, освен ако не е наложително.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"