Чавдар се включи в Нощ на литературата

 

Община Чавдар се включи в европейската инициатива „Нощ на литературата“.

Припомняме, че „Нощ на литературата“ е събитие, което се провежда по едно и също време в различни европейски градове и има за цел популяризиране на съвременната европейска литература. България се включва за единадесета поредна година – в 16 областни града и община Чавдар. Известни личности четат откъси от съвременна европейска поезия и проза. Четенията се провеждат на нетипични за литературата локации, наречени „читателски гнезда“.

Такива гнезда сформираха последователно и в Чавдар. В първото гнездо - пенсионерски клуб „Златна есен“, се събраха множество малки, големи и още по-големи любители на литературата. Присъстваха още Светлозар Желев - директор на Националния център за книгата в НДК, и Манол Пейков - собственик и управител на издателство Жанет 45. Кметът на общината Григор Даулов приветства всички и изрази задоволство от многобройната публика и интереса на младите към инициативата. Той започна четенето като представи откъс от ирландския роман "Хамнет" на Маги О’Фарел.

После присъстващите се преместиха на второто гнездо, което беше позиционирано в двора на Фолклорен център Чавдар. На място Светлозар Желев представи произведението "Произход" на Саша Станишич. Притихнали, присъстващите изслушаха историята на автора за детството му във Вишеград, за края на мирното съжителство в Бивша Югославия, за бягството на босненско-сръбското му семейство в Германия, за установяването там и трудностите, които съпътстват имигрантския живот.

Третата локация, на която се състоя литературно четене беше Японската градина в централния парк в Чавдар. Там третият четец Манол Пейков прикова вниманието на присъстващите като прочете част от романа "Ние, удавниците" на Карстен Йенсен, който е обявен за най-добрия датски роман за последните 25 години.

В края на събитието присъстващите, посетили и трите читателски гнезда, имаха възможността да участват в томбола с награди. Бяха раздадени множество книги с интересни заглавия и известни автори, а голямата награда беше спа уикенд за двама, която бе спечелена от Софка Илиева.

 

Публикувана на: 2022-09-08
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 11:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 1
 • 13:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 2
 • 15:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 3
 • 17:00 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия 1
 • 18:50 - Телевизионен сериал
 • 19:40 - Информациона емисия 2
 • 19:50 - Телевизионен сериал
 • 20:40 - Информационна емисия 3
 • 20:50 - Телевизионен сериал
 • 21:40 - Информационна емисия 4
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:30 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"