Чужденци се опитват да се регистрират в община Златица

 

В последните няколко дни са направени опити да бъдат регистрирани множество лица с Единен номер на чужденец /ЕНЧ/, тоест чужденци на територията на община Златица. Първоначалният опит за регистрации на лицата е била на един и същи адрес в село Петрич, но поради неизрядност на документите на имота регистрацията се е провалила. Веднага след това е направен опит лицата да бъдат регистрирани на адрес в гр.Златица, където също все още няма извършена регистрация.

Проучване на «Средногорие Медия» показа, че засега е направен опит за регистрация на чужди граждани със сирийски произход, вероятно мигранти, само в община Златица. Във всички останали служби ЕСГРАОН на общините от Средногорието отричат да имат подобни случаи.

От медията потърсихме мнението на кмета на община Златица Стоян Генов по тази тема: Има заявки в Община Златица за регистрация на чужди граждани. За това заедно решихме да споделим този въпрос пред нашите съграждани. В Петрич има заявка за регистрация на 12 сирийски граждани и в град Златица на 11. Подали са съответно документи в службата ЕСГРАОН. До момента няма направена такава регистрация, защото се изискват съответните документи по норматив. Община Златица е предприела действия в тази посока, разбира се ние не сме против всеки сам да избира къде да се регистрира, свободна държава сме и ние не сме изключение от това. Иска ми се да се обърна към нашите съграждани на територията на общината и разбира се целия Средногорски регион, защото това вероятно ще се случи и в другите общини. Едно послание към нашите съграждани, които са готови да предоставят своите жилища за регистрация на чужди граждани – самата регистрация не е толкова безобидна т.е. собственика на имота поема върху себе си съответни отговорности след като други лица се регистрират. Давам пример: Направен е опит за регистрация в едно жилище, т.е. говорено е със собственика на жилището, което е обитаемо от 4-ри човека и по стандарт дава възможност в това жилище да бъдат настанени още двама. Вероятно хората са водени от финансов дивидент, но регистрацията на още двама души в този имот автоматично блокира възможността в годините напред, там да бъдат регистрирани и други граждани. Т.е. ако това семейство има деца след време те могат да доведат снаха или зет, няма как да бъдат регистрирани на този имот още хора. Освен това процеса по дерегистрация е много сложен, за да не кажа почти невъзможен, т.е. тези граждани си остават там. Също така по новата методика, която се подготвя в изчислението на такса «Битови отпадъци», тези хора които са регистрирани, собственика ще поеме тежеста на тези такси и на тези граждани. Да, по информация желанието е за една мнима регистрация, която е необходима, за да могат след това тези хора да поемат към трета страна, но няма гаранция. Ако това стране сами разбирате, че те стават пълноправни регистрирани лица на този имот. Така че хубаво е хората наистина да помислят когато се решат на тази стъпка. Иначе не съм против, има си закони в тази държава, които са регламентирали този процес, има общини които са минали по този път, така че нещата са ясно дефинирани.

 

Напомняме, че гражданите, които възнамеряват да предоставят имоти за регистрация на чужди лица, следва да знаят, че адресът ще се използва за взаимоотношенията на тези лица с всички държавни органи и служби, собствениците вероятно ще дължат по-високи такси смет за тези имоти заради повече регистрирани лица, а процесът по дерегистрация на такива лица е сложен и дълъг.

 

Публикувана на: 2021-10-07
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Седмична анкета


Одобрявате ли идеята Сертификатите за ваксинация и преболедуване на Ковид-19 да станат входен ключ за влизане на обществени места?
Да, одобрявам идеята
Не, не одобрявам такава идия
Трябва да се търси друго решение
Не мога да преценя

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"