Храм Св. Николай в Копривщица отбеляза празника си

 

На 6 декември, Никулден, църквата „Свети Николай“ в Копривщица отбеляза своя храмов празник. Тържествената света литургия бе отслужена от отец Румен и отец Богомил. На миряните, присъстващи в храма, бе раздадено осветено жито за здраве и благополучие, приготвено от членовете на църковното настоятелство. Богослужението се извърши при спазване на епидемиологичните мерки. По тази причина не бе раздаван и традиционния рибен курбан.

Припомняме, че църквата е обявена за паметник на културата от местно значение. Построена е с даренията на жителите на града. Решението за издигане на втори храм в Копривщица е взето от местните църковни настоятели на 29 юни 1839 г. и записано от тогавашния градски учител Неофит Рилски.  Строежът започва след набавяне на султанско мурафле с позволение за издигането на нова църква и приключва през 1842 година.

Публикувана на: 2020-12-07
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Седмична анкета


Ще се възползвате ли от "зеления коридор" за поставяне на ваксина срещу "Ковид-19"?
Да, ще го използвам
Да, но ще изчакам още
Не, няма да го използвам
Въобще няма да се ваксинирам
Не мога да преценя

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"