Храмът в Пирдоп отбеляза 200 годишнината си

2019-09-09 16:31
 

С тържествен звън на църковните камбани храмът "Св. Успение Богородично" в Пирдоп посрещна жители и гости за отбелязването на 200 годишнината от създаването си.

На 8 септември, когато Православната църква отбелязва Рождество Богородично, рано сутринта специално за повода пристигна Негово високопреосвещвенство Ловчанският митрополит Гавриил, който побърза да поздрави пирдопчани за годишнината на църквата им.

Н.в.п.митрополит Гавриил: «Искам да кажа, че днес е особено празничен ден, защото празнуваме голям богородичен празник – Рождество Богородично. Освен това днес се отбелязват 200 години от построяването на храма в град Пирдоп, който е един духовен бисер през цялото време на своето същестуване. Бих искал да пожелая на гражданите на град Пирдоп, на цялата околност и на вашите зрители Господ Исус Христос, по молитвите на своята Пречиста майка Света Богородица, да дарува мир на нашата страна и на този край, да ни благослови с духовно и материално благоденствие, да усили нашата православна вяра в него, да ни дарува любов към него и към всички хора. И Дай боже в този край да останат, да се запазят хората, децата да не си отиват, да не ни напускат. Пожелавам на управляващите този край да направят всичко възможно да съхранят жителите на този прекрасен български край. Честит празник и за много години!»

Празничният ден започна с тържествена света литургия, ръководена от митрополит Гавриил заедно с местни свещеници. Събитието беше уважено от народния представител от Пирдоп Лало Кирилов и кмета на община Пирдоп Ангел Геров.

200 годишната история на храма започва в далечната 1819 година с получен ферман за строителство от турския султан Махмуд II. Той дал на пирдопчани 40 дни и нощи за построяването на храма и условието му било спазено. През годините храмът е реставриран три пъти като последният от ремонтите е от преди 18 години.

След тържествената литургия митополит Гавриил поздави всички за празника. Кметът Ангел Геров използва възможността и поднесе дарове за църквата. Присъстващите миряни получиха нафора. Общинското ръководство поднесе питка и сол. Присъстващите разгледаха изложба от стари ръкописи и църковни книги.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"