Константин Илиев извади кръста в Пирдоп

 

На 6 януари, когато православната църква почита Йордановден или Богоявление, в много населени места от района се извърши традиционното хвърляне на кръста.

В Пирдоп за първа година ритуалът се състоя на ново място. На специално изградения за повода вир при моста на река Славци на кръстовището на улиците „Славци“ и „Бобьовица“ се събраха множество жители и гости на града. Присъстваха кметът на общината Ангел Геров, председателят на общинския съвет Васил Кафеджиев, съветници, общински служители. От община Пирдоп бяха подсигурили за присъстващите греяно вино.

Поради високите стени на коритото на реката, желаещите да извадят кръста влезнаха предварително във водата.

Отец Недко Бръмбаров освети водата на реката и хвърли кръста. Десетина бяха смелчаците, които се пребориха да извадят кръста. Дървения кръст беше намерен и изваден от Константин Илиев. Отец Недко поръси със светена вода Константин и всички присъстващи. Благодарение на дарители беше подсигурена парична награда за извадилия кръста.  Константин Илиев получи наградата си от кмета на Община Пирдоп – Ангел Геров. За всички участници в ритуала беше подсигурен аператив и кетъринг.

 

Публикувана на: 2022-01-06
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"