Копривщенци поставиха кръст на връх Св. Димитър и отбелязаха празника

 

След тържествената света литургия на Димитровден в Копривщица, на  малкия връх, носещ името на Св.Димитър, бе осветен и благословен курбан, който беше раздаден за здраве в името на светеца. Тази година на мястото от дарител, пожелал анонимност, беше изработен и поставен кръст. Кръстът беше осветен и благословен предварително в старата копривщенска църква „Успение Богородично“ от отец Богомил Читалов. Това е вторият поставен кръст след този на връх Св. Илия. 

Присъстващите на молебена за здраве посадиха и круша, която свещеникът освети и благослови.

Припомняме, че Копривщица е обиколена от много върхове, а 13 от тях носят имената на светци. Няколко  от тях са обозначени с кръстни знаци или надписи. Дарителят сподели, че ще постави кръст и на Св. Прокоп, който е закрилник на пчеларите и денят му се отбелязва на 8 юли, а присъстващите дадоха идея, че и вр.  Св. Атанас може да бъде обозначен и празнично отбелязан на 5 юли, когато се почита Св.Атанасий летни и е начало на жътвата.

 

Публикувана на: 2021-10-27
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"