Копривщица отбеляза 147 г. от Априлското въстание

 

Жители и гости на Копривщица тържествено отбелязаха 147 години от избухването на Априлското въстание.

Честванията в града-музей започнаха още в навечерието на датата с откриването на изложбата „Копривщица - близка и достъпна“ в родния дом на Тодор Каблешков. Изложбата е осъществена по съвместен проект на Дирекция на музеите и Национален фонд „Култура“. Директорът на Дирекцията Кунка Неделева  разказа, че целта на проекта е  осъществяването на иновативни подходи за популяризирането на богатото ни културно наследство и подобряване на достъпността до музеите в града. На сайта на музеите  по проекта е инсталиран и дигитален пътеводител, преведен на няколко езика, който може да бъде ползван от туристите от цял свят. На събитието присъства зам.-областният управител на София област  Александър Манолов, и.д. кмет на община Копривщица Василка Йовкова, председателят на общинския съвет  Любомир Цеков, председателят на читалището в града , представителите на гражданската организация „Кауза богата Копривщица“, граждани и гости на града.

Вечерта, на 30 април, тържествената проверка заря  посветена на 147 год. от Априлското въстание започна със слово на кмета на общината прочетено от Мария Мухова.  Почетният строй на представителните формирования на Съвместното командване на специалните операции бе приет от заместник-командира полковник Иван Райков, а командващ тържествената проверка-заря бе заместник-командирът на 3-та група „Специални сили“ подполковник Стоян Асенов. Военният духов оркестър и формирования от Съвместното командване на специалните операции /СКСО/ се включиха в честванията. Гостите и гражданите на града с едноминутно мълчание почетоха паметта на героите, отдали живота си за свободата на България. Събитието уважиха председателят на  Общински съвет в града  Любомир Цеков, и.д. кмет на община Копривщица Василка Йовкова, заместник-областният управител на Софийска област Александър Манолов, общински съветници, представители на местната власт, стотици родолюбиви жители и гости на града.

На 1 май, на историческия площад „20 април“, гостите и гражданите на Копривщица отново станаха  свидетели  на възпроизвеждане на  епизоди от историческите моменти от избухването на Априлското въстание. В емоционално слово директорът на Дирекция на музеите припомни за необикновения героизъм на онази шепа българи, чийто подвиг и саможертва  имат отзвук в цяла Европа. В словото си зам.-областният управител Александър Манолов отбеляза значението на Копривщица като селище дало на България  безсмъртни герои, велики поети, просветени люде и паметни събития. Бяха положени венци и цветя от Президентството, административни институции, политически партии и граждански организации.  Под звуците на училищния духов оркестър, Петя Георгиева изпълни химна на Копривщица, а Цветко Маврудиев рецитира стихове от Иван Вазов посветени на Каблешков.  Множеството от гости и граждани на града посрещнаха символите на Априлското въстание - черешовото топче и знамето ушито от копривщенската учителка Евлампия Векилова. По случай празника на града бяха получени поздравителни адреси от президентството, областна администрация, граждански организации и други. Последваха епизоди от минали събития, пресътворени от читалищни дейци и членове на клуб „Традиция“. Тропотът на коне, екотът на първата пушка, гръмнала в града, гърмът на черешовото топче върнаха публиката 147 години назад. Празничната програма продължи с изпълнения на танцов състав “Копривщенчета“ и народно веселие.

 

Публикувана на: 2023-05-02
Добавена от: Елена Чумпова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Научно-популярен филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"