Нерегламентираното сметище край Антон се почиства

 

Нерегламентираното сметище в Антон се почиства и закрива. Това съобщи специално за «Средногорие Медия» кметът на общината Андрей Симов.

Припомняме, че преди дни съществуващото от години нерегламентирано сметище край Антон беше обект на обсъждане по национална телевизия. Кметът Симов заяви, че въпросното депо е факт от много години и периодично се пълни от недобросъвестни граждани на селото и района. Той предприе бързи мерки за неговото почистване и два дни след излъчения репортаж булдозер работи на терен. Притесненията на кмета са, че тази дейност на мястото се извършва периодично, но хората продължават да го ползват нерегламентирано.

Андрей Симов – кмет: “Нашето сметище е предназначено основно за строителни материали, но трудно една малка община като Антон, навярно и по-голяма, много трудно би могла да се пребори с недобросъвестни граждани, не само на нашата община - като цяло, за некоректно изхвърляне на отпадъци, които не трябва да бъдат там. Община Антон е в проект по ПУДООС, който очаква реализиране до 1 година, на стойност около 250 хиляди лева за закриване на нашето сметище, което съществува от 30 години. То е заварено положение, в заварено положение и в моя мандат. Единственото нещо, което мога да положа като усилия към момента е да правя регулярна рекултивация - засипване с пръст и разчистване на сметището, което се случва почти през месец. Много бързо се натрупват боклуци, отпадъци, строителни материали и трудно наваксваме с почистването. Навярно ще излъчите кадрите в новия му вид, който беше предназначен за днес - да се рекултивира за пореден път. Навярно след два, три месеца ще има същия облик, който излъчи и “Нова телевизия”. Към този момент успяваме да се справим да го почистваме преждевременно. Мерките, които аз съм решил да предприема след официалното и крайно рекултивиране и затваряне на това нерегламентирано сметище е да поставя мобилни камери, които вече са поръчани за общината. Те са многофункционални и са с издържане на батериите до 2 месеца, като са в директна връзка с телефони от администрацията на общината и излъчват видеокадри със снимки във всеки един момент, в който има движение. Такива камери ще бъдат премествани и монтирани по различни обекти, които да могат да заснемат нерегламентирано изхвърляне на отпадъци в корекции, реки и всякакви места, в които не трябва да попадат такива неща. Всички нарушители ще бъдат глобявани надлежно, както гласи закона. Глобите не са никак малки. Те са от 300 до 2000 лева. Има вече поръчани табели, които ще бъдат монтирани на местата, на които не се препоръчва или е крайно забранено да се изхвърлят отпадъци. Това ще стане поетапно. Аз съм сигурен, че ние всички сме добили едни навици, които са добивани с много дълъг период от време. Сигурен съм, че тези вредни навици няма как да изчезнат на момента. Гражданите не трябва да бъдат стресирани, напротив, трябва общинска администрация да влезе в диалог с тях. Всичко това се случва поетапно. Смятам, че когато има един добър диалог от страна на администрацията с гражданите, те няма да бъдат сърдити на общината, а един вид, всички ще се превъзпитаме.”

Кметът на Антон призова гражданите за отговорност към опазване на природата в селото и извън него.

Публикувана на: 2020-05-29
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"