Община Златица залеси 34 декара край Карлиево

2020-05-08 18:03
 

Почти приключиха залесителните дейности на около 34 декара терени край Карлиево, компрометирани преди години от смерч. Това съобщи за „Средногорие Медия” кметът на община Златица Стоян Генов.

Стоян Генов - кмет на община Златица: “Намираме се в Карлиево, в една живописна местност, която през 2014 година в следствие на смерч и градушка, са унищожени 50 дка. борови насаждения. През тази година, общината предприе действия по залесяване. С решение на общински съвет, бяха заложени средствата. Идеята ни е, целият терен, който пострада, да бъде залесен.”

Ръководителят на общинско звено „Гора” инж.Илия Костянев сподели повече подробности около залесяването и подбора на насажденията.

инж.Илия Костянев: “Основните дървесни видове, които ще бъдат залесени, са черен бор и зимен дъб. Схемата, по която ги залесяваме, е в зависимост от местоположението. Там, където е подходящо за зимен дъб, поставяме зимен дъб, а там, където е по-сухо, по-песакливо, се поставя черен бор.”

Репортер: “Колко декара?”

инж.Илия Костянев: “Общо са 35 декара. На две места са. Тук 9 декара и на другото място са 25. 34 декара общо.”

Репортер: “Кога ще приключи това залесяване?”

инж.Илия Костянев: “може би днес или утре. Към края сме, почти сме свършили работата. Това, което е предвидено по съответния ред. Съгласно закона за горите е проведена процедура. Фирмата, която е спечелила, е извършила почвоподготовката след това и залесяването. Предстои в следващите месеци тези култури да бъдат отгледани - окопани, тревата която се появи също трябва да бъде премахната. Да се надяваме, че в следващите няколко години, може би 4,5,6 години ще се вдигне тук една гора, която да радва хората.

Понеже в последните години обществеността постоянно ни критикува, особено от някои организации, че лесовъдите повече изсичат гората отколкото да залесяват. С това искаме да докажем, че не само изсичаме, а една гора, независимо от собствеността - общинска, държавна, частна - тя трябва да се стопанисва. Стопанисва ли се, тя носи приходи, което дава възможност от тези приходи да се връщат в гората, да се залесява и да се увеличава площта на гората.”

Кметският наместник на село Карлиево Ненко Миндилов изрази задоволство от подетата инициатива по залесяване и надежди, че освен разширяването на горските насаждения, това ще предотврати и появилото се свлачище в местността, грозящо част от имотите на карлиевчани.

Ненко Миндилов - кметски наместник: “От 40 години, това е първото залесяване в Карлиево. С разбиране и на кмета на община Златица, и с горското звено има доста места, където трябва да се залеси. Тук 2-3 години повече се реже в Карлиево и за местното население, и за социалните. Има какво да се желае и къде да се залеси. Откакто стана 2014 година бурята, всеки казва: “Кога ще се оправи това, кога ще се оправи?” Ето, дойде ден когато ще се залеси. Имаме отдолу свлачище, където трябват още други фиданки ли.... Опасно е това свлачище да не тръгне надолу и да направи беля на хората.”  

Кметът Генов заяви, че подобни проекти по залесяване в Карлиево ще продължат и в следващите години.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"