Откриха юбилейни Влайкови дни в Пирдоп

 

На 11 май, в Деня на светите братя Кирил и Методий, в община Пирдоп официално бяха открити 30-те поред майски културни празници „Влайкови дни 2022“.

Традицията, която започва през 1992 година превръща периода от 11 до 24 май в културна емблема на община Пирдоп. Откриването за 30-то издание започна с изпълненията на младежкия духов оркестър и мажоретен състав към читилище „Христо Ботев“ – гр.Ботевград.

След бурните аплодисменти от присъстващите дойде ред на приветствията от официалните гости. Кметът на община Пирдоп Ангел Геров припомни най-светлите качества на патрона Тодор Влайков и откри събитието.

Ангел Геров: За това днес, ние отново сме тук, за да се срещнем с Влайков. Писателят, общественикът, политикът, човекът, с висок морал и човеколюбива душа, който с обич и признателност наричаме Дядо Влайков. Стои пред всички ни зрим и нетленен в целия си ръст, леко привел глава идващ всякаш от вековете, от глъвините на историята и душевността на нашия народ. Учител, читалищен деец, просветител, създател на нови форми на народно сътрудничество, спомагателна каса, общинска библиотека, първата стопанска кооперация в село Мирково, Български учителски съюз.   

Областният управител на Софийска област Иван Иванов определи Пирдоп като духовния център на Средногорието.

Иван Иванов: Няма по-добро място в България, където да се проведе това събитие. Тук в столицата, в духовния център на Средногорието.

Майските културни празници се провеждат с подкрепата на медодобивната компания и множество местни по-малки бизнеси. Изпълнителният директор на международната компания определи празника като гордост за Пирдоп.

Тим Курт: Желая Влайковите дни да ви донесат много радост и гордост. Успех.

Областният управител подари на кмета на Пирдоп пластика-сувенир по повода. Беше прочетен поздравителен адрес от Президента. Поздравителни адреси бяха получении и от едрия бизнес в района. Сред гостите бяха нардния представител Васил Зашкев, общински съветници от ОбС-Пирдоп и кметове от съседни общини.

Кметът Ангел Геров връчи сребърната огърлица, която е символ на невинността, душевната чистота и красота на пирдопската девойка на избраните Райки за тези „Влайкови дни“ – Димитрина Атанасова и Мариела Кузманова – и двете от СУ „Саво Савов“. 

 

Публикувана на: 2022-05-12
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"