Първа изложба на дарението на Палавеев в Копривщица

2019-07-29 15:59
 

В съботния ден на 27 юли в старото училище «Свети Свети Кирил и Методий» в Копривщица беше открита изложба на бижутерска колекция на най-големия дарител на града Хаджи Ненчо Палавеев. Поводът беше 160 години от рождението на Хаджи Ненчо Дончев Палавеев и 150 години от създаването на читалището в града, чиито патрон е именно Палавеев. Събитието беше организирано от община Копривщица, Дирекция на музеите, читалище «Хаджи Ненчо Палавеев» и СУ «Любен Каравелов».

Припомняме, че със средства на Палавеев са изградени множеството емблематични сгради и чешми в града. Копривщенецът,  притежаващ акции от Суецкия и Панамския канал, дарява цялото си имущество на Копривщица, прави дарения и за изграждането на читалища и училища в цялата страна. Прави и едно от най-големите дарения на Министерство на народното просвещение по времето на царска България.

Сред скъпите вещи могат да се видят сребърни и златни накити и предмети, пендари, диаманти. В изложбата бяха включении и закупените от благодетеля духови музикални инструменти, на част от които и сега духовият оркестър към училището в града свири. За първи път бижутерската колекция на Хаджи Ненчо Палавеев се излага пред обществеността и предизвика голям интерес. Присъстваха множество жители и гости на Копривщица.

Събитието беше открито от младите музиканти от училищния духов оркестър. Те изпълниха няколко мелодии, сред които и химна на града «Хубава си моя горо». Кметът Генчо Герданов приветства всички и изрази признателността си към големия дарител на Копривщица и страната. Той използва възможността да връчи на председателя на читалището портрет на Палавеев и подарък на гостуващите танцьри от клуб «Гайтани». Светлана Мухова от Дирекция на музеите разказа за живота на Палавеев и историята на това дарение. По думите ѝ изложеното е една малка част от неговото богатство, завещано на Копривщица. Гостуващият танцов състав «Гайтани» поздрави публиката с танци.

Присъстващите имаха честта да разгледат експозицията от скъпоценности и музикални инструменти. Във фоайето бяха разположени кутии за дарения, средствата от които ще бъдат използвани за изграждане на бюст-паметник на големия дарител Хаджи Ненчо Палавеев.

Гостите имаха възможност да си закупят и от ръчно изработените изделия и сувенири на Общинско предприятие Копривщица.

Изложбата остана на разположение и през неделния ден.

 

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"