Съветник от Пирдоп участва в Немско-български исторически ден

 

Общинският съветник от ОбС-Пирдоп Станислав Готев взе участие в международен форум, проведен в Германия. На 20 ноември се състоя 6-ото издание на Немско-български исторически ден в гр. Хамбург. Организатор на събитието е Немско-българското сдружение  "Памет", с председател  д-р Кристоф Лорке. Сдружението "Памет" е създадено в Германия от хора, желаещи да помагат в социалната сфера и приспособяването на българите в Германия и на немците в България, както и  на децата в училищна възраст. 

В шестото издание на форума бяха изнесени кратки доклади за студената война и случки от България  и Германия, животът на българските мигранти в Хамбург и трудова миграция  на българите. В модула за икономическа политика и миграция  Ивайло Георгиев, представител на „Аурубис България“ представи "60 години медна индустрия в България". Улф Георгиев, акционер в компанията, представи темата: „Екологичния отпечатък в Средна гора 25 години след приватизацията на медодобивната индустрия“. На събитието  присъстваха  и почетният консул  на РБ в Хамбург  проф. Герд-Винанд Инмайер, Кръстин Апостолов свещеник в Българската православна църква в Хамбург и други.

По думите на съветник Готев визитата му е била много полезна заради проведените срещи с българската общност в Хамбург и разговорите с почетния консул за бъдещото сътрудничество между двете общности.

„Със сдружение "Памет" обсъдихме бъдещо партньорство  за изучаване на допълнителен немски език в Пирдоп,  финансирано от сдружението и различни компании. Разговаряхме и за помощ за българите от Средногорието, които са мигранти в Хамбург и политики, свързани с тяхното пребиваване там. Общата допирна точка между Пирдоп и Хамбург, разбира се, е медта, затова предложих бъдещо сътрудничество с медодобивната компания в Пирдоп за оползотворяване на излишната пара от предприятието и превръщането й в топлинна енергия за отопление на общинските учреждения в общината като детски градини,  болница, дом за възрастни хора,  спортна зала и др., както е направено в Хамбург. Засегнах и въпроса с добавената стойност на медта и привличането на повече инвеститори за реализирането на тази идея.“ – споделя съветник Готев за „Средногорие Медия“.

Обсъдена е била възможността осмото издание на Немско-българския исторически ден  през 2023г. да бъде проведен в град Пирдоп.

По думите на съветник Готев проведените срещи са били  ползотворни и ще са в полза на общината при реализиране на бъдещи политики между България и Германия, и в частност  между  Пирдоп и Хамбург.

 

Публикувана на: 2021-11-30
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"