Трима смелчаци скочиха за кръста в Антон

 

На 6 януари – Йордановден антончани се събраха в центъра на селото за извършване на ритуала по хвърляне на кръста. За присъстващите от общината бяха подсигурили греяно вино, чай, баница и питка. В центъра на селото преди ритуала изиграха и няколко хора.

Отец Недко Бръмбаров отслужи света литургия за здраве, освети водата и поръси присъстващите. След водосвета беше хвърлен и кръста в студените води. Трима смелчаци се хвърлиха в изкуствено направения вир на река Селска. Тази година богоявленският кръст беше спасен от Тихомир. Той предаде кръста на свещеника и отец Недко го поръси със светена вода за здраве. Тихомир получи парична награда в размер на 200 лева от  кмета на Антон - Андрей Симов. Тихомир за първа година вади кръста от водите на реката. Другите двама смелчаци получиха отешителни награди от църковното настоятелство. Празникът продължи с народни песни и веселие.

 

Публикувана на: 2022-01-06
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"