В Чавдар зарязаха лозите

2020-02-03 17:09
 

На първи февруари самодейци към читалище „Надежда” в село Чавдар отбелязаха празника Трифон Зарезан. На тази дата се почита светеца, свързващ се с празника на  лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите. Този ден е и празник на виното. Той бележи началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.

По традиция, всяка година в Чавдар отбелязват празника. В частния чавдарски дом на Александър Лулчев беше пресъздаден старият народен обичай по зарязване на лозата. Гости на събитието бяха кметът на община Чавдар Григор Даулов, бившият кмет Пенчо Геров, служители в общинска администрация, приятели на семейството, жители на общината, гости.

Музикални поздрави отправиха жените-самодейки от селото. Те изпяха няколко тематични песни.

Отец Недко Бръмбаров отслужи водосвет за плодородие и благоденствие.  Кметът Григор Даулов, Пенчо Геров и стопанинът на дома ритуално зарязаха лозето. Те нарекоха благопожелания за плодородна година и много вино. Присъстващите бяха приветствани с питка и мед, а стопаните почерпиха всички с греяно вино, домашни мезета и баница.   

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"