В Челопеч къпаха младоженци на Ивановден

 

Днес православната църква отбелязва деня на Свети Йоан Кръстител или Ивановден. Екипът на медията честит празника на всички именници.

На този ден по стара традиция в Челопеч отбелязаха празника с ритуала по "Къпане на младоженци". Организатори на събитието бяха читалище "Труд и постоянство". Възпроизвеждането на ритуала започна с хоро в центъра на селото. Под звуците на местния оркестър, с шествие всички участници и присъстващи се отправиха към водите на река Воздол.

На това място беше пресъздаден и ритуалът. В студените води за здраве и благополучие бяха изкъпани най-младите младоженци - самодейци от селото. По стара традиция те бяха дарувани и захранени с питка. Присъстващите също бяха поръсени с вода за здраве. Млади майки, родили в последната година, бяха уважени с подаръци.

Празникът завърши с дълго хоро на площада в Челопеч.

 

Публикувана на: 2022-01-07
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"