В Копривщица отбелязаха 137г. от рождението на Дебелянов

 

На 28 март, копривщенската общественост отбеляза  137 години от рождението на най-светлия си син Димчо Дебелянов.

Събитието се проведе в къщата музей на нежния лирик и бе открито от  временно изпълняващият длъжността директор на Дирекция на музеите Катя Мрънкова. В краткото си слово тя припомни на присъстващите част от богатата биография на поета и творческия му път. Артистичният секретар на читалището Димитър Кунчев изпълни стихове на Георги Киров - първият носител на учредената награда за поезия на името на Дебелянов, която се връчва всяка година  по време на Дебеляновите дни. Прозвучаха мисли на Дебелянови съвременници и на лауреати, носители на приза за поезия. В поетична композиция ученици от СУ „Л. Каравелов“  припомниха откъси от най-известните и трогващи стихове на Димчо, а учителката Пепа Зайкова прочете текст, който анализира темата за любовта в творчеството му.  Пред скулптурата на чакащата майка в дебеляновия двор, сътворена от Иван Лазаров, бяха положени цветя от името на административните, културните и образователни  институции и граждани.

На  тържественото утро присъстваха кметът на общината Мария Тороманова, председателят на общинския съвет д-р Рашко Христов, зам.-кметът Веселин Янкулов, секретарят на общината Николай Карагьозов, учители и ученици от СУ „Л. Каравелов“, служители на администрацията, музейни и читалищни деятели, граждани.

 

Публикувана на: 2024-03-29
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"