В Копривщица почетоха Тодор Каблешков

 

Вчера - 16 юни,  жители и гости на Копривщица се поклониха пред саможертвата на Тодор Каблешков – един от апостолите и организаторите на Априлското въстание, автор на кървавото писмо, останал  146 години безсмъртен в народната памет. Събитието бе организирано от Дирекция на музеите със съдействието на община Копривщица, дружество „Полк. Димо Георгиев и ТСВ“, с представителното участие на   генерал майор Явор Матеев - командир на Съвместното командване на специалните операции, църковното настоятелство към храм „Успение Богородично“ и клуб „Традиция“ гр. Копривщица.

На гроба на революционера свещеник Богомил Читалов отслужи панихида в памет на копривщенския апостол, който на този ден след залавянето му отнема живота си. Доцент д-р Петър Ненков припомни на присъстващите историческите събития през далечната 1876 година за величавия подвиг на Тодор Каблешков и неговите съратници. Бяха положени венци и цветя от името на местните институции, организации и от граждани. Шествие се отправи към паметника на революционера, където училищната духова музика посрещна участниците в поклонението. Директорът на Дирекция на музеите Кунка Неделева  благодари на доц. д-р Недков за словото и даде думата на ген.-майор Явор Матеев, който благодари на всички, че опазват паметта на Каблешков. Под звуците на духовия оркестър и с почетната стража на членовете на клуб „Традиция“ и Специалните операции на паметника  бяха положени венци и цветя от община Копривщица, Дирекция на музеите, дружество  „Полк. Димо Георгиев и ТСВ“, Съвместното командване на специалните операции и др. На събитието присъстваха председателят на Общински съвет - Копривщица, секретарят на общината, служители в общинска администрация и в Дирекция на музеите, граждани и гости на града. Членовете на клуб „Традиция“ произведоха почетни залпове. Събитието завърши с химна на Република България и възрожденски мелодии, изпълнени от училищния духов оркестър. Накрая участниците в поклонението си направиха обща снимка пред паметника на  Тодор Каблешков.

 

Публикувана на: 2022-06-17
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"