В Копривщица посрещнаха пролетта

 

На 22 март, когато по стар стил се почита паметта на  Св. Четиридесет мъченици и настъпва пролетта, копривщенци имат традиция запазена от години да търкалят туртета. Туртетата са малки постни питки с три очета, които символизират  Светата Троица – Отец, Син и Дух. 

И до ден днешен в ранни зори копривщенци излизат по поляните край града за да извършат ритуала по търкалянето. Чете се молитва и трите очета се отронват. Едното от тях се слага под камък с думите „Да спи зло под камък!“, а другите се оставят на събудилите се горски животинки за храна. Най-весело и забавно е при децата, които организирани от своите учители се състезават. Децата от детската градина се забавляваха в крайречния парк, а учениците от началния курс под вещото ръководство на Димитър Кунчев сами омесиха своите питки в хлебната къща. Те моделираха и от цветно тесто пролетни цветя. Димитър Кунчев ги запозна с историята на традицията, а докато се опечат туртетата,  децата от трети и четвърти клас изнесоха богата програма посветена на пролетта и деня на водата. Малките пък бяха приготвили забавни гатанки посветени на този ден. Не мина и без почерпка от  Александър Меслеков, който в този ден празнува своето рождение. И докато питките си почиваха, за да обиколят нивата, децата извиха право хоро. Накрая с весела и шумна надпревара  те се състезаваха по търкаляне на туртетата върху току що наболата трева.

 

Публикувана на: 2024-03-25
Добавена от: Иванка Господинова
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"