В Копривщица се проведе големият събор на народното творчество

 

От 5-ти до 7-ми август, в Копривщица се проведе 12-тото издание на Националния събор на народното творчество «България пее в Копривщица». След двугодишно отлагане заради пандемията, тази година шест сцени в местността «Войводенец» край града посрещнаха множество участници от различни области на България, които показаха съхранените през вековете песни, танци, обреди и обичаи. Участниците в събора бяха предварително изслушани и подбрани за автентичност в първата половина на годината.

Официалното откриване на форума беше направено във втория ден от събора от министъра на културата Велислав Минеков. Той благодари на всички участници, че пазят българската идентичност от различните краища на България и отбеляза значимостта на читалищата като средище на духовността и опазване на българската идентичност. Кметът на община Копривщица Бойка Дюлгярова поздрави гостите с добре дошли и отбеляза, че  в сърцето на Средна гора среща си дават песните на Добруджа и Тракия, равноделните ритми на шопи и северняци и се надсвирват гайдите на Пирина и Родопа планина.

В музеите на града бяха организирани демонстрации на изработка на совалковата дантела, копривщенското кене и фриволите.

Вечерните програми, които се проведоха на площад „20 април“, включваха концерт на духовия оркестър на СУ „Л. Каравелов“ с диригент Николай Иванов, който накара публиката да се хване на дълго хоро, певческа група от Лондон, която завладя аудиторията с перфектното си изпълнение на автентични български песни и спектакъл „Огнената мистерия“, който пресъздаде нестинарски ритуални танци.

Закриването на събора направи министърът на туризма Илин Димитров, който връчи на кмета Дюлгярова почетната статуетка „Златна роза“ с посланието, че това мащабно културно събитие дава тласък в развитието на града с неповторимата си атмосфера и природни дадености. След официалното закриване, на централната естрада  се състоя заключителен концерт от участниците в събора, след който  на сцената се изви пъстро хоро от участници, зрители и гости на събора - шарен гайтан от носиите и багрите  на участниците от всички краища на България.

В 12-тото издание на Националния събор на народното творчество «България пее в Копривщица» взеха участие над 7000 участници, а градът беше посетен от над 50 000 туристи от България и света. Фестивалните  сцени  ще очакват отново изявите на самодейните състави след 3 години, когато ще бъде юбилейното 13-то издание, което ще отбележи 60 години от първото събитие.

 

Публикувана на: 2022-09-05
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 11:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 1
 • 13:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 2
 • 15:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 3
 • 17:00 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия 1
 • 18:50 - Телевизионен сериал
 • 19:40 - Информациона емисия 2
 • 19:50 - Телевизионен сериал
 • 20:40 - Информационна емисия 3
 • 20:50 - Телевизионен сериал
 • 21:40 - Информационна емисия 4
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:30 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"