В Копривщица се проведе кушия за Тодоровден

2020-03-09 15:41
 

На 7 март, когато тази година се отбелязва Тодоровден, община Копривщица организира традиционните конни състезания. Кушията се проведе на стадион „Георги Бенковски“ в града. Множество жители и гости наблюдаваха събитието и подкрепяха състезателите. Отец Богомил извърши празничен водосвет и поръси за здраве конете и техните собственици. Всички бяха почерпени с питка и сол.

На импровизирания хиподрум четириногите и техните ездачи премериха сили в дисциплините надбягване, надтегляне и най-красив кон. Атракция за гостите на празника бяха понитата, с които малки и големи си направиха снимки за спомен.

Стартът на състезанието беше даден и най-бързите коне и техните ездачи премериха сили в обиколките. Най-бърз се оказа кон Кокал на   Делчо Стефанов, на второ място стана кон Маскарад на Наташа Ангелова от Карлиево и на трето – кон Боби на Христо Матеев.

Повече участници имаше в дисциплината надтегляне. Там животните бяха разделени на категории според теглото им.  В категорията до 500 кг. първо място грабна Кирил Методиев с кон Реал, второ - братя Чиркови с кон Буран и трето - Деан Бодев с кон Дико. До 600 кг. първо място завоюва Николай Андреев от Златица с кон Торо, втори стана Милчо Иванов с кон Вихър и трети - Ради Кейбашиев с кан Арктос. В тежката категория до 700 кг. най-силен се оказа кон Вито на Недко Иванов, второ място заслужи    Николай Андреев с кон Торо, а трето -     Иван Джалев с кон Карина.

За най-красив кон беше избран кон Заки на Яко Банчев. Понитата Моника и Жорко спечелиха специални награди в конкурса за красота и зарадваха малките си собственици Иван Скендеров и Красимир Карамфилов.

Проведе се и традиционната томбола. В нея Евгени Костадинов Китов от Вакарел спечели 2 куб. метра трупи, които веднага дари на пострадалото от пожара копривщенско семейство. Телевизорът пък стана собственост на Ненко Стрелков от Копривщица. Кметът на общината Бойка Дюлгярова връчи паричните и предметни награди на победителите.

Празнуващите имаха възможността да се подкрепят с храна и напитки от множеството сергии за бира-скара и сладки лакомства.

По традиция на Тодоровден в Копривщица местни ездачи посетиха и поздравиха всички, носещи името Тодор или Тодорка. Имениците на свой ред почерпиха за здраве и късмет.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"