В Копривщица се проведе празник на брабоя

 

За поредна година, гостите и гражданите на Копривщица отбелязаха «Празник на копришкия брабой», в чест на един от основните поминъци в града – картофопроизводството. Основен спонсор на събитието бяха картофопроизводителите на града, които бяха дарили продукция за безплатна  консумация. Празникът бе открит от училищната духова музика. В обръщението към присъстващите кметът Бойка Дюлгярова благодари на щедрите земеделци и им пожела още по-богата реколта догодина. Тя обяви, че остатъкът от дарените картофи, ще бъде предаден на пострадалите села от наводненията в Карловско. Дюлгярова съобщи и набраната сума от благотворителната акция в помощ на същите, която е над 14 000 лв. Тя е дарена на младеж, чиято къща е съборена и той вече си е закупил нов дом. Дюлгярова пожела на всички да  бъдат  здрави,  да се забавляват и опитат вкусния копривщенски брабой.

Организаторите бяха подготвили богата музикална програма с участието на съставите към читалището в града. В празника взе участие и детска градина «Евлампия Векилова». Още в началото на миналата седмица в детското заведение стартира «Домашна работилница», в която взеха участие и голяма част от родителите. Вкъщи те заедно със своите деца изработиха невероятни изделия от картофи. Всички фигурки бяха събрани и изложени в детската градина, а в съботния ден г-жа Вълова и г-жа Галинова  преместиха изложбата в двора на Старото училище за празника. От името на община Копривщица децата, взели участие в празника, получиха много подаръци, които прие преподавателят Гергана Вълова.

На празника се проведоха традиционните състезателни игри и конкурси, в които се отличиха малки и големи. Освен изложбата на картини и забавни конструкции от картофи, децата се сътезаваха в бягане с чували. Там се отличиха Нешко Кривиралчев и Велизара Крадлекова. Най-бързият и силен носач на гаци пълни с картофи е Мишо Петков. Сила  и бързина показа и неговата сестра Христина, която зае второто място, а в конкурса за картофени вкусотии грабна първата награда за сладки ястия с превъзходната си «желирана торта». При солените ястия първа награда бе присъдена на ястието «картофена торта  с кайма» на Мая Димитрова. Най-точен мерник имаше Генади Петров, който се отличи и в състезанията  по белене на картофи и зае третото място по надяждане с картофени кюфтета. При надяждането, което стана и с международно участие, първото място зае Виктор от София.  Малкият Божидар спечели първенството за най-тежък картоф, който се оказа със сериозните 1753 грама. 

Всички присъстващи на празника бяха почерпени с пържени и варени картофи и чаша вино. Картофопроизводителите имаха възможност да се информират и  за нови сортове картофи на специално приготвен щанд.

 

Публикувана на: 2022-10-17
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"