В Копривщица се проведоха уроци по родолюбие

 

На историческата дата 20 април в СУ „Л. Каравелов“ в Копривщица бяха проведени два открити урока по тема свързана със събитията по подготовката и избухването на Априлското въстание. 

При третокласниците с учител Христина Стрелкова гостуваха второкласниците от основното училище на  с. Антон. Урокът по родолюбие бе подготвен като театрализиран спектакъл, в който  бяха пресъздадени основни събития и герои на значимите исторически личности и символи на въстанието. Началото бе поставено с „Легенда за султанката“ по стихове на Иван Пехливанов, който чрез стихотворна форма поетично разказва за създаването на Копривщица и потомците, които след няколко века ще поставят началото на новата българска държава.

Откритият урок при седмокласниците с учителя по история Мария Мухова се проведе в старото училище „Св. Св. Кирил и Методйй“. Децата от седмите класове на основните училища от с. Чавдар и с. Антон  и учениците от копривщенското училище бяха въведени в темата с кратък обзор на  образованието в Копривщица от килийното училище, през взаимоспомагателната метода и съвременното класно образование, на което поставя основи Найден Геров.

Последва същинската част от открития урок, при която децата се състезаваха в три отбора носещи имената на Бенковски, Каблешков и Райна Княгиня. Те показаха солидни знания по история и  литература.

На гостуващите третокласници бяха отправени въпроси свързани с темата и малките отговаряха спонтанно и без грешки. Накрая всички се отправиха към къща-музей Георги Бенковски, където изпитването  на знанията им продължи. На  моста Първа пушка, където е произведен първият изстрел на Априлското въстание, бе прочетено кървавото писмо, а в къща-музей Тодор Каблешков децата се запознаха с историческия филм посветен на най-светлия син на Копривщица.  Домакините бяха подготвили подарък за гостите си - знамето на априлската епопея, което връчиха на класовете участващи в откритите уроци.

 

Публикувана на: 2023-04-20
Добавена от: VA Operator
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Научно-популярен филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Музикална тема
 • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"