В Мирково откриха паметник на Борис Богданов

2019-09-09 16:29
 

С тържествена церемония в Мирково беше открит паметник на капитан Борис Богданов. Припомняме, че Борис Богданов е роден на 2 октомври 1887 г. в село Мирково. Умира на 10 януари 1916 г. Участвал в Балканската война през 1912 г., в Междусъюзническата през 1913г. и в Първата световна война през 1914 г. – 1916 г. Под негово ръководство македонското опълчение защитава границите на Царство България от атаките на гърците и печели единството и свободата на Македония. Той е носител на орден и кръст за храброст, връчени му лично от цар Фердинанд.

Откриването на монумента се състоя в навечерието на 6 септември – Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На място присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, служители в администрацията, жители и гости на селото. Кметът Йотина приветства всички и сподели факти около живота и делото на капитан Богданов. Присъстващите почетоха паметта на именития си съгражданин в минута мълчание. Отец Николай отслужи тържествен водосвет на монумента, а членове на клуб „Поп Недельо” възпроизведоха изстрели. Патриотична литературно-музикална програма изнесоха ученици от основното училище в Мирково. В памет на Борис Богданов бяха положени венци и цветя. Под съпровода на „Марчинг Бенд” с ръководител Тодор Цачев тържествената церемония завърши със заря.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален филм
  • 20:30 - Игрален филм
  • 22:00 - Край на програма

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"