В Пирдоп напяха пръстените

 

По традиция още в първия ден на новата 2022 година жители и гости на Пирдоп се събраха на площад „Скалата“ в града за пресъздаване на обичая „Пеене на пръстените“.

Кметът на община Пирдоп Ангел Геров приветства присъстващите с новата година и отправи пожелания за здраве през 2022 година.

Ангел Геров: Щастието, разбирателството да не ни напускат. Да не напускат всеки един дом в нашата община, в нашата държава и в целия свят.

Сурвакари сурвакаха кмета за здраве и берекет през новата година.

Отец Недко Бръмбаров отслужи празничен водосвет и поръси присъстващите със светена вода за здраве и благополучие. Гайдарят Богдан Стефанов извърши обичая „пеене на пръстените“ като изваждаше накитите от менчето и ги наричаше, гадаейки бъдещето за притежателите им. Празникът продължи с напевите на местните самодейци според фолклорния обичай.

Присъстващите имаха възможността да опитат греяно вино и скара. Празникът продължи с дълги и кръшни хора.

 

Публикувана на: 2022-01-04
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"