В Пирдоп отбелязаха Освобождението на града

 

На 3-ти януари граждани на община Пирдоп отбелязаха 144 години от Освобождението на града от турско робство. На този ден се прекланяме пред силата, смелостта и мъдростта на героите, участвали в освобождението на града и пазим паметта им жива. Така кметът Ангел Геров се обърна към присъстващите в словото си и честити празника.

Ангел Геров: 3-ти януари 1878 година, от тогава до днес вече 144 г. на този ден се прекланяме пред силата, смелостта и мъдростта на героите участвали в освобождението на града и пазим паметта им жива.   

Дългогодишният преподавател по история Анета Венкова припомни пред присъстващите историческите събития, довели до Освобождението.

Учениците от НУ „Тодор Влайков“ - Антоан Василев, Николета Канова, Иван Стоянов, Мартин Камберов, Николая Иванова и Любомира Балева изнесоха кратка литературна композиция  с думи на  благодарност и преклонение пред тези, които храбро и саможертвено са проляли  кръвта си, за честта, славата, свободата и бъдещето на България. Присъстващите коленичиха и с едноминутно мълчание почетоха паметта на загиналите за свободата. Пред паметника на опълченците бяха поднесени венци и цветя от името на ръководството на община Пирдоп, политически партии и граждани.

Поклонението по традиция се отправи към паметника на кап.Баторски в двора на църквата „Св.Успение Богородично“. Там приветствено слово направи отец Недко Бръмбаров. Отново бяха поднесени цветя и венци на признателност.

Шествието завърши пред паметника на Тодор Влайков в центъра на града.

 

Публикувана на: 2022-01-04
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"