Започна мащабен проект в Чавдар за изграждане на колектори

 

Днес, с кратка церемония по първа копка, в Чавдар започна реализирането на проект за изграждане на събирателни колектори за отвеждането на дъждовната и битова вода от двете страни на река Селска и вливането им в река Тополница извън населеното място. На церемонията присъстваха кметът Григор Даулов, ръководство и представители на фирмата-изпълнител, общински служители и бившият дългогодишен кмет на община Чавдар Пенчо Геров. Повече за проекта и неговата история разказа кметът Даулов.

Григор Даулов: Той е много важен и много дълъг. Неговото начало започна още през 2012 г. и продължи вече близо 10 години, защотото с него кандидатствахме по програма за развитие на селските райони. Но тогава се оказа че няма да бъдат финансирани канализации и т.н. Той продължи своя естествен път, претърпя много промени и най-накрая стигаме до финалния етап – започване на изпълнението. Стойността на проекта е близо милион и половина лева с ДДС. Като 172 хил. лв. от тях са от съвместната програма с „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ и Община Чавдар. За което им благодаря. Останалите са собствено финансиране от общината. Проекта предвижда изграждане на събирателни колектори  от страни на река „Селска“, които да уловят всичките битови и дъждовни води на цялото село, и да ги отведат извън границите на регулацията, директно в река „Тополница“, до бъдеща пречиствателна станция за отпадни води. По този начин реката ще бъде запазена чиста, околната среда около нея ще има своя естествен вид. Важното е че след изграждането на този много труден проект, предвиждаме следващите години да бъде изградена цялата надземна инфраструктура по поречието на реката със зони за отдих, с велоалеи и т.н. Проекта е изключително труден, предварително искам да се извиня на всички живеещи по поречието на реката, за евентуални затруднения които ще възникнат временно. Но голямата ни цел е реката да бъде напълно чиста и всичките мръсни битови води от селото да бъдат изведени от селото без да се заустват в нея.

Кметът Даулов и Иван Велин от фирмата-изпълнител разбиха бутилки в строителната машина като си пожелаха лека и успешна работа. Беше направена и символична първа копка по проекта.

По думите на Даулов проектът е от изключителна важност за запазване на екологичното равновесие в селото. Освен колекторите, които са с дължина около 3 км, ще бъде доизградена и корекцията на реката. Проектът трябва да приключи след една година.

 

Публикувана на: 2021-12-09
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"