На 15 август, на големия християнски празник Успение Богородично или Голяма Богородица, в Чавдар бяха открити обновените църква и хижа. Ремонтите на двата обекта бяха направени от четири дружества от Група Геотехмин -  „Геотехмин”, „Елаците-Мед”, „Геострой” и „Геотрейдинг”, по благотворителната им програма Българските добродетели.

Навръх празника в църквата „Св. Архангел Михаил” беше направен водосвет от отец Недко Бръмбаров. Свещеникът отслужи водосвета и молебен за здраве и благоденствие. На събитието присъстваха кметът на общината Григор Даулов, изп. директор на „Елаците-Мед” инж. Драгомир Драганов, изп. директор на „Геотехмин” Доминик Хамерс, Захари Бабуров от строителна фирма „Симстрой 2000”, служители от общинска администрация, много жители и гости, медии. Кметът Даулов заяви, че са избрали точно този ден за откриването на обекта, тъй като църквата го заслужава. Той благодари на дарителите за направените инвестиции и изрази надежда за бъдещо добро сътрудничество.

От името на дарителите бяха отправени пожелания за ползвоне със здраве и по хубави поводи. Лентата на ремонтирания храм бе прерязана от кмета Даулов, от инж. Драганов и Доминик Хамерс.

Жителите и гостите бяха поръсени със светената вода от отец Недко, и всеки имаше възможност да запали свещ и да отправи най-искрените си молитви за здраве и благополучие в обновения храм.

Ремонтът на църквата включва изграждане на нова канализация, ремонт на покрива, нови вътрешна и фасадна мазилка, под от гранитогрес. Монтирани са климатици за отопление. Строителят е дарил на църквата нова чешма.

По-късно същия ден беше направено официално откриване и водосвет и на обновената и ремонтирата хижа «Сакарджа» край Чавдар. Отец Недко Бръмбаров отслужи молебен и водосвет за здраве на жителите на селото. Той им пожела със здраве да ползват новата придобивка. От името на компаниите-дарители заявиха, че това е част от социално отговорната политика на дружествата за благоденствието на местните общности в местата където развиват дейност.

Трикольорната лента за откриване на обекта беше прерязана, а кметът Даулов плисна менче с вода за успешно ползване.

На хижа «Сакарджа» е осъществен цялостен вътрешен ремонт. Всеки две съседни стаи са обединени в една с изградени нови санитарни възли. Нови са електро и ВиК инсталацията. Изпълнени са мазилки и шпакловки на стените, окачени тавани, под от гранитогрес. Сградата отвън е санирана с топлинна изолация, монтирана е нова дограма и е изградена външна ВиК инсталация.

 

Публикувана на: 2022-08-16
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 11:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 1
 • 13:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 2
 • 15:40 - Дневен информационен радиоблок, емисия 3
 • 17:00 - Игрален филм
 • 18:40 - Информационна емисия 1
 • 18:50 - Телевизионен сериал
 • 19:40 - Информациона емисия 2
 • 19:50 - Телевизионен сериал
 • 20:40 - Информационна емисия 3
 • 20:50 - Телевизионен сериал
 • 21:40 - Информационна емисия 4
 • 21:50 - Научно-популярен филм
 • 22:30 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Авторските права на всички автори и медията са запазени. Не се разрешава последваща обработка на видеопродукцията на медията. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"