2019.09.21
събота
04:23
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Издание 17, Тема на седмицата: Изхабиха ли се „ВЛАЙКОВИ ДНИ“? (продължение по темата)

Издание 17, Тема на седмицата: Изхабиха ли се „ВЛАЙКОВИ ДНИ“? (продължение по темата)

Аз съм Вера Бойчева и в качеството си на представител на община  Пирдоп, натоварен от кмета с организацията на „Влайкови дни”, бих искала да изразя мнението си по повод позиция на г-н Илиев в рубриката „Тема на седмицата”. Темата беше: Изхабиха ли се  „Влайкови дни”?

Според българския тълковен речник  глаголът изхабявам има няколко значения:

  1. Износвам, изтъпявам, изтърквам от ползване;
  2.  Изразходвам напразно;
  3. Повреждам, похабявам от невнимание, незнание.

Мисля че, нито едно от тези значения не може да бъде свързано с „Влайкови дни”. Една духовна традиция не може да бъде износена, изразходвана напразно, или пък повредена  от  невнимание или незнание. Традицията предполага приемственост и ритуали, които не бива и не могат да бъдат променяни с лека ръка.

„Влайковите дни” са емблема на града, неговата визитна картичка и когато се предприемат промени, това може да стане само със съгласието, подкрепата и конкретни предложения от цялата културна общественост на Пирдоп, а не с думи, хвърлени в пространството. Пирдопчани са много чувствителни на тази тема и ако някой тръгне срещу традицията, немотивирано, просто така, ще бъде заклеймен. Общинското ръководство е отворено за нови идеи и предложения,  но до този момент такива не са постъпили. Ако г-н Илиев има конкретни предложения,  го каня да ги сподели.

От началото на мандата  активно функционира Обществен съвет по култура, в който са представени всички културни и просветни институции на територията на Общината, има и гражданска квота, и общински съветници. Там е мястото и на този казус.

Да, две от събитията бяха слабо посетени, но в последните години, успоредно с „Влайкови дни”, майски празници и дни на културата има почти във всички средногорски общини. Качеството и организацията на всякъде бяха на високо ниво, а публиката е една и съща.

Съжалявам, че  местните медии не направиха  нито едно интервю с гостите на „Влайкови дни”, а те бяха много, все изтъкнати личности, хора на духа, които не идват всеки ден в Пирдоп. Визирам  директора на Държавния музикален театър „Стефан Македонски ”- Марияна Арсенова, която ни гостува с целия състав на театъра и тази година празнуват 100 годишен юбилей, носителката на Националната награда „Тодор Влайков”- писателката Неда Антонова, която остана два дни в града и очакваше медийно внимание, но не го получи,  певицата Йорданка Христова и други, и други наши гости, които изразиха възторга си от пирдопската публика и пълните зали, но не беше удобно да ги натрапим ние, организаторите на медиите, които са частни и всякакво вмешателство е недопустимо.  Не искам да пропусна и децата, участници в Националния литературен конкурс, които тази година бяха двойно повече от предишния път и дойдоха от близо и далеч.

Категорично не съм съгласна и с втория акцент в позицията на г-н Илиев, че наградата за принос към спортната слава на Пирдоп е „лоша идея” и не й е мястото на 23 май, когато се връчват наградите на  дейците на културата и образованието в община Пирдоп. Цитирам г-н Илиев по повод награждаваните на този ден:  „Те биват избрани и награждавани за усилията си в професионалния си път на наставници, обучители, учители, довереници, пишещи хора и творци”. Хората, които наградихме отговарят на тези критерии.

Наградата, която тази година дадохме не е „Спортист на годината”, нито пък цели да стимулира най-добрите спортисти.  Идеята е много различна. Ясно беше казано от водещия на събитието, че  и тримата се награждават, не само за  спортните им успехи, а за активната им работа с деца и младежи, за издигане физическата култура  на младите хора. И тримата имат много последователи и имат своя принос за физическото и духовното израстване на младите хора.

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Дата: 2019-06-07 16:32
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"