Община Челопеч – отличник за прозрачност в България

2020-07-03 15:37
 

Не за първи път община Челопеч попада в списъка на Програма достъп до информация за институции – общини, които най-добре изпълняват изискванията на Закона за достъп до обществена информация в България.

При ежегодното годишно проучване на рейтинга на активната прозрачност, провеждано от ПДИ, община Челопеч получи 93 точки от възможни 100 и зае престижното 4-то място в България. Общината е пълен отличник по рейтинг в района на Средногорието, където не може да бъде изпреварена от никого и определено заема 1-то място. Всяка година експетите на ПДИ анализират и оценяват интернет страниците на няколкостотин административни структури, които имат задължения по Закона за достъп до обществена информация. Как една малка община може да постига отлични резултати в продължение на няколко поредни години, попитахме секретаря на община Челопеч Нина Калоянова.

Нина Калоянова: «Работата на администрацията не е самоцелна за рейтинг. Когато преди години за първи път попаднахме в 10-ката  за нас беше изненада, но и силен стимул. Целта ни е да знае нашето население какво правим и как го правим, и че го постигаме  чрез изпълнение на нормативните изисквания.

Оценката във въпросната ежегодна класация на  Фондация „Програма достъп до информация“ се формира от над 100 критерия, свързани с изпълнение изискванията на ЗДОИ, възможностите за достъп до информация, които осигурява официалната електронна страница на администрацията, както и бюджетна и финансова прозрачност.

Разбира се от 93 до 100точки има какво още да подобряваме и работим в тази посока.»

Чисто формално, от въвеждането на нормативната регламентация за достъпа до обществена информация, за всички постъпили в община Челопеч заявления, няма нито един направен отказ, няма и нито едно обжалвано решение.

По думите на Нина Калоянова, в община Челопеч няма теми „табу“ или такива за които общината не би искала информацията да стане публична и достъпна. Изключение са само онези лични данни и класифицирана информация, които нормативната уредба не предвижда да бъдат оповестявани.

Секретарят на общината допълва още, че:

„според спецификата на информация, конкретния отговор се оформя от отговорния в съответната сфера служител. Утвърждаваща роля разбира се има кметът на общината. Освен това, отговорите се публикуват и в Платформа за достъп до обществена информация на МС- целта е отговорът на всеки въпрос да е достъпен за всички, както и да не се задава повторно от друг заинтересован“.

Кметът на община Челопеч Алекси Кесяков упорито работи общината да продължава да е една от най-прозрачните общини в България. Той е убеден, че рано или късно Челопеч ще заслужи най-високото отличие в класациите за прозрачност в България.

Добавена от: Александър Илиев - Сандото Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


 • 17:00 - Начало на програмата
 • 17:01 - Документален филм
 • 17:50 - Научно-популярен филм
 • 18:40 - Информационна емисия
 • 18:50 - Документален филм
 • 19:40 - Информационна емисия
 • 19:50 - Документален филм
 • 20:40 - Информационна емисия
 • 20:50 - Документален филм
 • 21:40 - Информационна емисия
 • 21:50 - Документален филм
 • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"