2019.07.18
четвъртък
14:36
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Пирдопчани отбелязаха Деня на народните будители

Пирдопчани отбелязаха Деня на народните будители

На 1 ноември, по инициатива на община Пирдоп и музей "Луканова къща", беше открита паметна плоча на ген. -лейтенант Стефан Паприков по повод 160 години от рождението му. Барелефът беше поставен на фасадата на софийския му дом на ул. „Мургаш" №6.

Домакин на събитието беше неговата внучка Зоя Паприкова. Сред гостите бяха и представители на сем. Величкови - наследници на рода Паприкови. На откриването присъства представителна група от пирдопски граждани и гости от София. От името на община Пирдоп приветствие поднесе секретарят Николина Божкова. Най-важните моменти от биографията на бележития пирдопчанин представиха Василена Петканска и Иван Тодоров.

Церемонията продължи с тържествено откриване на паметната плоча, пред която в знак на почит бяха поставени цветя.

Зоя Паприкова благодари за оказаното внимание.

Празникът завърши в салона на къщата с концерт на пиано, организиран от г-жа Паприкова и клуб „Сребърна есен".

На следващия ден - 2 ноември, по повод Деня на народните будители, в музей „Луканова къща” в Пирдоп се проведе среща с историка-архивист Георги Луков. Събитието беше организирано от община Пирдоп и музея като част от поредицата мероприятия по повод празника.

Уредникът на музей Иван Иванов откри събитието и представи госта.

Историкът-архивист Георги Луков изнесе лекция за участието на пирдопски будители-учители в Първата световна война, в Сръбско-българската и други войни. Въпреки оскъдната информация ученият беше събрал някои интересни факти, които представи пред публиката.

На събитието присъстваха представители на общинската администрация, на културни и образователни институции от града, общественици, граждани.  

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Иванка Господинова
Дата: 2018-11-05 16:36
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"