2019.07.18
четвъртък
14:36
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Поискаха средства за манастира в Елешница

Поискаха средства за манастира в Елешница

Областният управител на Софийска област Илиан Тодоров се обърна към посланиците на Русия и САЩ с призив за финансова помощ за реставрирането на манастира в с. Елешница, Софийска област.

Според някои източници Елешнишкият манастир „Св. Успение Богородично“ е създаден през 14 век, а според други – през 16 век. Манастирът  многократно е опожаряван и опустошаван  по време на Османското робство, но отново е съграждан от български ръце. Той е едно от най-значимите книжовни средища на България. В манастира се е укривал Васил Левски, в него намират подслон и част от оцелелите Ботеви четници.

Преди няколко години бяха отпуснати 10 хил.лв. за реставрация, но се оказаха крайно недостатъчни.

От областната управа заявиха, че отпуснатите средства от двете посолства ще бъдат оповестени публично пред широката общественост.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Дата: 2019-04-11 17:05
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"