2019.06.24
понеделник
20:21
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Предстои пеене на пръстените в Душанци

Предстои пеене на пръстените в Душанци

Както всяка година, така и тази пеенето на пръстени в Душанци ще се състои на 14 януари.

Душанчани извършват ритуала на Васильовден по стар стил. Затова пеенето на пръстените и наричането на накитите е обявено на 14 януари от 10:30 часа на площад „Свобода” в селото. Всяка година там се събират множество жители и гости, за да присъстват на ритуала.

Пеенето на пръстените е стар народен обичай. Традицията повелява още предишния ден дряново дръвче да се окичва със сушени плодове, пуканки и гирлянди. Под него се оставя меден котел с вода, на дъното на който има ечемик и дребни монети. Вечерта тези, които искат да знаят каква ще бъде съдбата им, пускат вътре в котлето пръстени, гривни и свои накити. Водата се оставя да пренощува под дряновото дърво. На другия ден се гадае на коя мома какъв ерген ще й се падне.  

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Дата: 2019-01-09 16:21
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"