2019.06.24
понеделник
20:22
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
Средногорието отбеляза Богоявление

Средногорието отбеляза Богоявление

На вчерашния 6 януари, когато православната църква почита Йордановден или Богоявление, в много населении места от района се извърши традиционното хвърляне на кръста.

В Пирдоп ритуалът се състоя по традиция в горното течение на река Славци. На един от вировете се събраха множество жители и гости на града. Студеното време не изплаши неколцината ентусиасти. Те изчакаха идването на свещеника. Отец Недко Бръмбаров освети водата на реката и хвърли кръста. Четирима бяха смелчаците, които скочиха във ледените води на реката. Пръв извади божия символ Ценомир Иванов от Пирдоп. Младежът беше поздравен от отец Недко и получи порична награда от 50 лева, осигурена от кмета на община Пирдоп Ангел Геров. Свещеникът благослови всички присъстващи и поръси със светена вода за здраве.

Мнозина златичани се събраха в местността „Спасово кладенче“ за да присъстват на ритуалното хвърляне на кръста за Йордановден. Пред събралото се множество отец Йордан, който е и именник на този ден, отслужи празнична богоявленска литургия. Свещеникът хвърли кръста в един от вировете, а четирима смелчаци се хвърлиха в ледените води. Пръв успя да стигне до кръста Антон Ранчев от Златица. Той вади кръста за втори път. Кметът на община Златица Магдалена Иванова поздрави Антон и му пожела много здраве. Тя го надари с парична награда от 100 лева и бутилка вино.

В деня преди Богоявление в църквата „Успение на Пресвета Богородица“ в Копривщица беше извършен тържествен водосвет от свещениците Богомил и Георги Читалови. Беше осветен и новият кръст избран от малкият Георги за ритуалното освещаване на водата в река Тополница на Богоявление. Рано сутринта на Богоявление, тържественият звън на камбаните прикани копривщенци за тържествена Богоявленска литургия. Присъстваха кметът на града, общински съветници, настоятели, граждани и членове на клуб „Традиция“, които след литургията с литийно шествие се отправиха към река „Тополница“. Там копривщенци очакваха ритуалът по хвърлянето на кръста и освещаване на водата. Тази година кръстът беше хванат от Георги Гергов, който ще обиколи всеки дом в града за здраве и успех. В мразовития и снежен ден община Копривщица беше подсигурила по чаша червено вино за присъстващите.

Отбелязването на Богоявление в Мирково започна със литургия в църквата „Св. Димитър”. Отец Николай прочете молитви и освети вода, с която поръси всички присъстващи за здраве. След службата всички се отправиха към река Мирковчица, край "Биковия кладенец". Там се бяха събрали множество жители и гости на селото. Отец Николай отслужи кратък молебен за здраве и хвърли кръста в реката. Четирима младежи скочиха в студените води, за да извадят кръста. Тази година в Мирково божият символ беше хванат от Лазар Стойнов. Всички смелчаци скочили в студените води на река Мирковчица бяха наградени от църковното настоятелство и от Общинска администрация с парични суми. Кметът на общината Цветанка Йотина поздрави всички, като им пожела да бъдат здрави и да продължават да спазват старите български традиции.

Сутринта на Йордановден антончани се събраха в центъра на селото за извършване на ритуала по хвърляне на кръста. Присъстващите пребориха студа с греяно вино и чай. Отец Недко Бръмбаров отслужи света литургия за здраве, освети водата и хвърли кръста в ледените води. Четирима смелчаци се хвърлиха в изкуствено направения вир на река Селска. Тази година богоявленският кръст беше спасен от Емил Йорданов. Той получи парична награда в размер на 100 лева от  кмета Гарчев и бутилка уиски. Празникът продължи с народни песни и хора.

 

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Дата: 2019-01-07 16:27
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
ИЗБОР НА НОВИНИ ПО ОБЩИНИ
Реклама
sm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-bannersm-banner
Излъчени предавания
Информационни емисии
Facebook
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"