В Душанци напяха пръстените

 

По традиция, на днешния 14 януари, в Душанци пресъздадоха ритуала „Пеене на пръстените”. Всяка година душанчани извършват ритуала на този ден, когато се празнува Васильовден по стар стил. Организатор на събитието беше читалище „Светлина”.

Множество жители и гости се събраха в центъра на селото за отбелязването на празника. Официален гост беше кметът на селото Златка Кънева. Отец Недко Бръмбаров отслужи празничен водосвет и поръси присъстващите за здраве и берекет. Самодейци към читалище „Светлина” с. Душанци изпяха няколко традиционни за празника песни.

Кметът на кметството Златка Кънева поздрави всички присъстващи и най-вече самодейците като има пожела много здраве и берекет.

Кънева: „Радвам се, че има хора като момичетата тук зад мен, които твърдо запазват традициите и ги съхраняват във времето за да знаем, че сме българи и да има с какво да се гордеем. Пожелавам им да са здрави, усмихнати, щастливи и все така ентусиазирани.“

Около украсения дрян бяха наречени накитите и собствениците им получиха надежда за добро бъдеще. Председателят на читалището Кристина Петкова съобщи, че водата в менчето е замръзнала през нощта, което вещае добра и плодородна година.

След наричането водата и житото от котела бяха плиснати за здраве и плодородие. Желаещите можеха да си вземат от житото и да си занесат вкъщи. Всички бяха почерпени с питка и сол и чаша греяно вино с плодове.

Празникът завърши с хоро, на което се хванаха самодейци и граждани.

 

Публикувана на: 2022-01-14
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


>

Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"