2019.09.21
събота
03:28
КАБЕЛНА И ИНТЕРНЕТ ТЕЛЕВИЗИЯ
 
НОВИНИ ОТ РАЙОНА НА СРЕДНОГОРИЕТО
ВИЖ РЕГИОНАЛНИТЕ
ПРЕДИ НАЦИОНАЛНИТЕ НОВИНИ
7 години без шалшиви новини 7 години без шалшиви новини
Местни и регионални новини
В Мирково откриха паметник на Борис Богданов

В Мирково откриха паметник на Борис Богданов

С тържествена церемония в Мирково беше открит паметник на капитан Борис Богданов. Припомняме, че Борис Богданов е роден на 2 октомври 1887 г. в село Мирково. Умира на 10 януари 1916 г. Участвал в Балканската война през 1912 г., в Междусъюзническата през 1913г. и в Първата световна война през 1914 г. – 1916 г. Под негово ръководство македонското опълчение защитава границите на Царство България от атаките на гърците и печели единството и свободата на Македония. Той е носител на орден и кръст за храброст, връчени му лично от цар Фердинанд.

Откриването на монумента се състоя в навечерието на 6 септември – Деня на Съединението на Княжество България с Източна Румелия. На място присъстваха кметът на община Мирково Цветанка Йотина, служители в администрацията, жители и гости на селото. Кметът Йотина приветства всички и сподели факти около живота и делото на капитан Богданов. Присъстващите почетоха паметта на именития си съгражданин в минута мълчание. Отец Николай отслужи тържествен водосвет на монумента, а членове на клуб „Поп Недельо” възпроизведоха изстрели. Патриотична литературно-музикална програма изнесоха ученици от основното училище в Мирково. В памет на Борис Богданов бяха положени венци и цветя. Под съпровода на „Марчинг Бенд” с ръководител Тодор Цачев тържествената церемония завърши със заря.

Последна редакция на: Няма
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Дата: 2019-09-09 16:29
Източник: Средногорие - Медия
Автор:
 

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"