В Копривщица гониха злото с огън

 

Както всяка година, така и тази на Сирни Заговезни в махалите на Копривщица лумнаха ритуалните огньове, които копривщенци наричат урбалки.

В следобедните часове млади мъже от Ламбовска махала подготвиха кладата, която чрез всепречистващата си сила гони злините. Огънят на Заговезни  в началото на пролетта предпазва, пречиства, подготвя за плодородието през лятото и есента и предпазва от градушка.

Около урбалката съседите си поискаха прошка и си пожелаха леки пости. Сред тях в махалата бяха и общинските съветници Стоил Шипочинов, Димитър Ватахов и Яни Стоичков. За втора поредна година, поради наложените за областта мерки срещу разпространението на Ковид-19, не се проведе Парада на маската. Липсваха и традиционните кукери със страшните си маски и звънци. Когато огънят догаряше хората се прибраха по домовете си около трапезата и си поискаха прошка.

Публикувана на: 2021-03-15
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"