В Копривщица търкаляха туртета на сняг

 

Въпреки лошото време и въведените мерки от здравните органи, копривщенци отбелязаха по нетрадиционен начин отколешната местна традиция „Търкаляне на туртета“. Традицията е  свързана с подвига на 40 млади войници, загинали за Христовата вяра в Севастия.   Сутрин рано ранобудните и сръчни копривщенки заместват  40 постни питки с три очета, символизиращи Светата Троица.

Още в ранни зори Росица Мрънкова, Ганка Радоева, Любка Татарлиева и др. показаха в социалните мрежи, че са пазители на традицията с превъзходните си туртета, които са приготвили за семействата  и близките си. Последва търкаляне на туртетата по тучните поляни около града, които тази година бяха отрупани със сняг. По традиция бяха отчупени очетата от питките и бяха поставени на камък или дърво, за храна на пристигащите птици и събудените горски животинки. Традицията отбелязва и деня на първа пролет - 22 март, който съвпада по стар стил с деня на Свети Четиридесет Мъченици.

Жители на града проявиха и творчество с обилния сняг като издигнаха снежна скулптура на Баба Марта. Подариха ѝ турте, вино и мед, вързаха ѝ клонки за бръскалка  и я помолиха да престане да се сърди, да се усмихне и измете зимата.

Публикувана на: 2021-03-23
Добавена от: Александър Илиев - Сандото
Източник: Средногорие - Медия

Намери ни в:


Новини по общини


Реклама


sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner
sm-banner

Телевизионна програма


  • 17:00 - Начало на програмата
  • 17:01 - Игрален Филм
  • 19:00 - Игрален Филм
  • 20:30 - Игрален Филм
  • 22:00 - Край на програмата

Всички текстове, снимки и видео на интернет-платформата на медията са нейно авторско право. Източниците или авторите са обозначени от медията във всички случаи, когато са използвани чужди материали или интернет. Използването на текстове, снимки и видео от интернет-платформата на "Средногорие Медия" става със задължително цитиране на медията като източник. Екип на "НОВ ПОГЛЕД МЕДИЯ ГРУП"